středa 27. října 2010

Petržel nebo pastinák ?

Ahoj všichni,

určitě už jste se setkali stím, že si koupíte v obchodě petržel a vůbec nechutná jako petržel.
Co jste si to vlastně koupili? Přece pastinák. Dost lidí to nepozná a satkala jsem se s tím, že v bedně je pastinák a na cedulce stojí napsáno "petržel".
Jak na první pohled poznat rozdíl? Petržel má nať přes skoro celý vršek kořene a po seříznutí má fialový tenký lem po obvodu, kde nať rostla. Pastináku nať vyrůstá ze středu vršku kořene a nezabírá tak velkou část. Po seříznutí budí dojem, jako by nať vyrůstala zevnitř. Vršek seříznutí je světlý stejnobarevný.
A proč se minimální rozdíl mezi těmito zeleninami tak trochu zneužívá? Myslím, že je to tím, že pastinák je jednodušší pěstovat, neklade si takové nároky na kultivaci, roste a dorůstá spolehlivě a je spíše většího vzrůstu. Po letošním pěstování to mohu dosvědčit. Pěstovali jsme obojí, v letošním deštivém roce se záhony rychle zaplevelily. Pastinák měl lepší konkurenční schopnost a narostl, petržel byla plevelem brzděna v růstu a zůstala drobná.

Je smutné, že někteří prodejci prodávají pastinák za cenu petržele. Obě zeleniny jsou na vaření výborné, ale pastinák petržel nenahradí a na omáčky se zase víc hodí právě pastinák, zrovna tak na jídla promalé děti. Má spíš sladkou chuť.

Tak až půjdete kupovat petržel, zkuste si ni pořádně prohlédnout.

Zdravím, Lída

Žádné komentáře:

Okomentovat